Riskli Gebelik Veya Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Riskli gebelik veya yüksek riskli gebeliğiniz varsa hamilelikte, doğumda veya doğumdan sonra problem yaşama ihtimaliniz artar, o yüzden normal gebeliklere göre daha yakından takip edilmeniz gerekir. Gebelikten önce var olan hastalıklarınız nedeniyle veya gebelikte ortaya çıkan bazı problemler nedeniyle hamilelik riskli gebelik veya yüksek riskli gebelik olarak kabul edilir. Bu durumda gebelik riskli gebelik veya yüksek riskli gebelik (perinatolog) uzmanı tarafından takip edilmelidir. Aşağıdaki nedenlerden bir veya daha fazlası varsa gebelik riskli veya yüksek riskli gebelik olarak kabul edilir.

Gebelikten önce anne adayında var olan mevcut hastalıklar:

  1. Önceki gebeliklerde tekrarlayan düşük veya erken doğum öyküsünün olması
  2. Anne adayında orak hücreli anemi, talasemi gibi kan hastalıklarının olması
  3. Anne adayında kronik böbrek, kalp, karaciğer, bağ dokusu hastalığının olması (erken doğum, bebekte gelişme geriliği, yüksek tansiyon, preeklampsi riski gebelikte artar)
  4. Depresyon
  5. Anne adayında hipertansiyon, şeker, guatr gibi hastalıkların mevcut olması (Bebekte gelişme geriliği, preeklampsi, dekolman plasenta denilen eşin erken ayrılması, ani bebek ölüm riski artar)
  6. Anne yaşının >35 veya<18 olması
  7. Obesite (vücut kitle indeksi>30 ), diyabet, hipertansiyon, iri bebek ve buna bağlı zor doğum riskini artırır. Aşırı zayıf anne adayında (vücut kitle indeksi<18) ise erken doğum riski ve bebekte gelişme geriliği riski artar

Gebelikle beraber ortaya çıkan riskli gebelik nedenleri:

  1. Bebekte genetik veya anatomik sakatlık saptanması
  2. Gebelik şekeri (Gestasyonel diyabet)
  3. Preeklampsi, eklampsi (gebelik zehirlemesi)
  4. Vajinal kanama
  5. Çoğul gebelik
  6. Bebekte gelişim problemi olması
  7. Bebeğin suyunun azalması
  8. Kan uyuşmazlığının olması
  9. Erken doğum riskinin olması ( sancı, rahim ağzı yetmezliği)

Riskli gebelik takibi nasıl olmalıdır?

Yukarıda sayılan risk faktörleri olan kadınların mutlaka gebe kalmadan önce kadın doğum doktoru ile görüşmesi  gerekir. Mevcut hastalığı tedavi edildikten sonra veya değerleri düzene sokulduktan sonra gebelik planlanmalıdır. Örneğin şeker, hipertansiyon, kansızlık gibi hastalıkları varsa önce bunlar tedavi edilir sonra gebelik planlanır. Böylelikle hem annenin hem de bebeğin hayatı riske atılmadan sağlıklı bir gebelik ve bebek elde edilebilir. Risk faktörleri yoksa bile gebelikte önerilen tarama testleri (ikili tarama, dörtlü tarama, ayrıntılı ulrasonografi, şeker yükleme testi) ile hamile kadının riskli veya yüksek riskli gebelik kategorisinde olup olmadığı belirlenmelidir. Eğer riskli gebelik grubundaysa gerekli önlemler alınarak en az zararla veya tamamen sağlıklı bir şekilde bebek dünyaya getirmesi sağlanmalıdır. Bunun için de riskli gebelik veya yüksek riskli gebelik takibi daha sık aralıklarla,daha titiz bir şekilde ve ileri teknolojiler kullanılarak yapılmalıdır.

Telefon
Instagram