Hoş Geldiniz.

Bu Tedavi ile ilgili doktor ile görüşmek ister misiniz?

Op.Dr. Nuh GÜMÜŞTEKİN

BEBEK ÇOCUK ALDIRMA SÜRESİ
KÜRTAJ SÜRESİ

Gebelik Sonlandırma islemi ülkemizde 10. Gebelik haftasina kadar yapılabilir. 2 buçuk aya kadar yasaldır. 10 haftadan sonra normal koşullarda çocuk aldırmak yasaktır. Kanuni yaptırımı vardır.

Kürtaj, bir doğum kontrol yöntemi değildir. Daha güvenli birliktelikler için, doğum kontrol hapları, rahim içi araçlar ve kondom kullanılmalıdır.
Yasal süre içerisinde gebeliğini sonlandırmak isteyen kadınlar tarafından kürtaj kaç haftaya kadar yasal, kaçıncı haftada kürtaj olabilirim gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır.

Kürtaj işleminin yapılabilmesi için ultrason muayenesinde gebelik kesesinin görülebiliyor olması lazım ve bu da kürtaj için en uygun zaman olarak gebeliğin en az 6. haftasının beklenmesi gerektiği anlamına gelir. Tıbbi anlamda bu süreden daha önce yapılan kürtaj işleminde pek çok farklı sıkıntı yaşanabilir.

Anestezili kürtajda hasta uyuduğu için çok kısa sürede yaklaşık 5 – 10 dakikada işlem biter.
Gebe olduğunu çok geç öğrenen ve yasal sınırı geçiren kişiler için de artık yapılacak bir düzenleme bulunmaz. Aynı zamanda bazı istisnalar bulunur. Bunların oluşması halinde gebeliğin haftasına bakılmaksızın sonlandırılmasına karar verilir.

Gebelik isteğe bağlı şekilde 2,5 aylık yani 10 haftalık oluncaya kadar aldırılır,
Bebeğin gelişimine ve hastalığına dair yapılan taramalardan alınan sonuçlarla da 10. haftayı geçse de yapılabilir.
Kürtaj bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yasal bir işlemdir. 1983 yılında hazırlanan kanunla çerçevesi belirlenmiştir. Onuncu haftaya kadar yapılacak bir  kürtajda gebe evli ise çiftlerin karşılıklı rızası ve imzası ile yapılır. Gebe; evli değil ve 18 yaşın üstünde ise sadece kadının rıza ve imzası ile kürtaj yapılır.

Acil ve kanamalı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurulması durumunda, şayet bu kanama anne adayı için hayati bir tehlike barındırıyorsa kadının beyanı dışında hiçbir beyan ya da izin aranmamaktadır. Ancak hayati tehlike durumunun mevcut olması gerektiğini tekrar hatırlatalım. Bu durumda eş onayı ya da kadının 18 yaşın altında olması durumunda ebeveyn onayı aranmaz.
Uzmanlarımız kürtaj için en uygun zamanın 5-8. haftalar arasında olduğunu belirtiyor, çünkü en az risk bu haftalarda görülüyor. Kürtaj erişiminin zorlaştığı ülkelerde, kadınların çok daha tehlikeli yöntemler arayışına girdiği, bunun sonucunun ölüme kadar gittiği rapor edilmiştir.
Gebelik 10. haftadan fazla ise ve anne hayatını tehdit ediyor veya doğacak çocuk onu takip edecek nesiller için ciddi bir sağlık sorununa sahipse uzman kişilerden alınan gerekçeli raporlar ile gebelik sonlandırılabilmektedir.