Hoş Geldiniz.

Bu Tedavi ile ilgili doktor ile görüşmek ister misiniz?

Op.Dr. Nuh GÜMÜŞTEKİN

Dört(4) Boyutlu Ultrason

Üç boyutlu ultrason ve dört boyutlu ultrason, aynı iki boyutlu ultrason gibi ses dalgaları ile çalışır. Geleneksel iki boyutlu ultrasonlarda ses yansımaları düz olarak gelirken, üç boyutlu ultrasonlarda belirli açılarla olmakta ve böylelikle dokular ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmektedir. 3 boyutlu ultrason bebeğinizi 3 boyutta gösterir. Buna zaman boyutu eklendiğinde (real time) ise dört boyutlu ultrason adını alır. 4D ultrasonda bebeğinizin hareketlerini, gülümsemesini, dilini çıkarmasını, parmağını emmesini eş zamanlı görebilirsiniz. İlk defa bebeğini 4 boyutlu ultrasonda gören anne-baba adayları bu görüntüden çok etkilenirler. Alınan görüntüden kime benzediği ile ilgili yorum bile yapılabilir. Çünkü 4D Ultrason bebeğin cildini gösterir, o yüzden gerçeğe benzer görüntü elde edilir. 2 boyutlu ultrason görüntüsü ise siyah-beyazdır, bulanıktır ve bebeğin iç organlarını gösterir, cildini göstermez. Dolayısıyla alınan görüntüler hastaları hayal kırıklığına uğratır.

4D Ultrason, aynen 2D ultrason gibi yapılır. Karın ultrasonu için, yatarsınız ve  karnınızın belirli bir alanına jel uygulanır. Bu jel, ses dalgalarının taşınmasına yardımcı olur. Daha sonra 4D özel prob ile görüntüler elde edilir. Eğer güzel görüntü alınmazsa, net görüntü alınabilmesi için sizden sağa veya sola dönmeniz istenebilir. Tıbbi olarak 4 boyutlu ultrasonun 2 boyutlu ultrasona göre ekstra verdiği bilgi çok fazla değildir. Sadece yarık damak, yarık dudağı tespit etmede ve bazı doğuştan sakatlıklarda 4D Ultrason daha faydalıdır.

En iyi 4 boyutlu ultrason görüntüsü gebeliğin 26-30. haftaları arasında alınır. 26 haftanın altında bebeğin cilt altı yağ dokusu az olduğu için güzel görüntü alınmaz. 30. haftadan sonra da bebeğin yeri daraldığı için, pelvise doğru indiği için net görüntü alınmayabilir.

Dört boyutlu ultrasonda iyi görüntü alabilmek için; bebeğin yüzünün bize dönük olması gerekir, yüzü ile rahim duvarı arasında yeterli miktarda sıvı olması gerekir. Eğer bebeğin yüzü arkaya dönükse, başı aşağı inmişse veya suyu yeterli değilse net görüntü alınmaz. Bu durumda hasta biraz dolaştıktan sonra 4D ultrason tekrarlanır.

3D Ultrason ve 4D Ultrason isteğe bağlıdır, rutin gebelik takibinin bir parçası değildir. 3D ve 4 D Ultrasonun bebeğe hiçbir zararı olmadığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.