Kürtaj işlemi diğer deyimleriyle gebelik sonlandırma, bebek aldırma gibi isimlerle halk arasında isimlendirilmektedir. Bu isimlerden hepsi aynı işlem için kullanılmaktadır fakat toplumun belli kesimleri farklı olarak isimlendirmiştir. Bu yazımında gebelik sonlandırma ve bebek aldırma olarak değil, kürtaj ismini kullanacağım.
Kürtaj, kadınlar için kulağa hoş gelmeyen bir işlemdir. İlk defa yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği noktalar ise nasıl yapıldığı ve kürtajın yasal şartlarıdır. Bu yazımda sizlere kısaca bilgilendirmede bulunacağım.
Kürtaja karar vermeden önce hastanın ilk olarak muayene edilmesi gerekir. Gebelik testlerinin pozitif olmasına itibar edilmemeli, mutlaka ultrason ile gebeliğin varlığı ve rahim içinde olması görülmelidir. Dış gebelik diye adlandırdığımız durumun oluşumu da bu muayene ile kontrol edilmiş olur. Muayene işleminden sonra gebeliğin haftası belirlenir ve yasal mevzuatlara uygunluğu kontrol edilir. Yasal mevzuatlar ile kürtaj işleminin uygulanacağı hastanın yaşı, medeni hali ve gebelik haftası çok net olarak tarif edilmiştir. Hastanın durumu bu mevzuatlara uygun ise kürtaj işlemi için bir engel yoktur.
Kürtaj işlemi vakum ile yapılır. Hastanın acı duymaması için genel anestezi altında vakum ile gebelikle ilgili dokular dışarıya çekilir. Kürtaj yaklaşık 10 dakika kadar sürer ve hasta kürtaj işleminden 15 dakika sonra kendine gelir. Hasta kendi iyi hissetmesinden sonra istediği an evine gidebilir.