Bilgi almak ister misiniz?

HPV Siğil

Oldukça bulaşıcı olan HPV enfeksiyonunun kansere dönüşümünü hızlandıran pek çok risk faktörü vardır. Bunlar arasında en önemli olanları, çok eşlilik ve ilk cinsel deneyimin küçük yaşta yaşanması(18 yaştan önce) ve 3’den fazla doğum yapma risk faktörü olarak görülmektedir. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların varlığı (özellikle klamidya trikomatis ve herpes simpleks vs), sigara ve tütün kullanımı, immun sistemin baskılandığı durumlar (HIV gibi), beslenme bozukluğu kişisel hijyenin bozuk olması risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Sigara içenlerde sigara içmeyenlere kıyasla % 27 oranında artmıș genital siğil gelișme riski vardır. Prezervatifler bulaşma riskini azaltsa da tamamen önleyememektedir.  HPV’de bulașma, cinsel temas, perinatal(doğumsal) geçiș ile bulașma, nesne ve yüzeylerden bulașma ve solunum yolu(damlacık yoluyla) bulașma olmak üzere dört bașlıkta incelenebilir.

1-Cinsel Temas ile bulaşma: HPV genellikle vajinal ve anal cinsel ilișki sırasında ayrıca oral ilișki ile yayılır. Cinsel ilișki olmadan da sadece ciltten-cilde temas ile de bulașma olabilir.Genital siğiller son derece bulașıcıdır ve cinsel partnere HPV bulașma riski % 64’tür ve kadından erkeğe bulașma oranının erkekten kadına bulașma oranından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bilinmektedir. Anal ve oral ilişkiler de bulaş oranları çok yüksektir. Oral seks baș boyun kanserleri içerisindeki ağız-dil-boğaz(orofarengeal) kanserlerin %50-75 sebebi HPV olduğu ve bu tip kanserlerde bağımsız bir risk faktörü olduğu bulunmuştur.

2- Doğumsal bulașma: HPV, doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilmekte ve bebekte gırtlakta ve gözde siğilllere yol açabilmektedir. HPV tașıyan spermden döllenme sırasında ve kadın genital sisteminde  ilerleyerek tranplasental geçiș olabilmektedir.

3- Yüzey ve nesnelerden bulașma: Nesnelerden HPV’nin bulașması tartıșmalı bir konudur. HPV’nin tuvalet, banyo gibi yüzeylerden bulaștığına dair kanıtlanmış herhangi bir olgu bildirilmemiştir. Ancak genital siğillerin tedavisi sırasında kullanılan nesnelerde HPV bulaşı olabileceği düşünülmektedir. Elle yapılan muayenesinde ayrı ayrı eldivenler kullanılması önerilmektedir. Vaginal ultrason proplarının bir kaynak olabileceği düșünülmüș ve yüksek düzeyli dezenfeksiyon önerilmektedir.

4-Solunum yoluyla bulașma: HPV’nin inhalasyonla/solunumla bulașma tartıșmalı bir konudur. Lazer ve elektrokoter tedavisinde ortaya çıkan dumanda HPV DNA’sı tespit edilmiștir. Bu gözlemler sonucu ișlem sırasında dumanı uzaklaștırıcı sistemler, maske, eldiven, önlük ve gözlük kullanılması önerilmektedir. Lazer(300nm), elektrokotere(70nm) göre daha tehlikelidir çünkü lazer buharında, elektrokoagülasyon buharına göre daha büyük ve daha fazla miktarlarda HPV DNA’sı elde edilmiștir.

Kadınlar Genital Siğillerden Nasıl Korunmalıdır.

Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi genital siğillerden korunmanın yolları da hemen hemen aynıdır. Ancak genital siğiller, Human Papilloma Virüsü ile enfekte olduktan sonra ortaya çıkabilen bir deri lezyonu olduğu için öncelikle virüsten korunmak gerekir. HPV enfeksiyonu vajinal, anal ve oral yolla bulaşabilen oldukça yaygın bir hastalıktır. Bu nedenle alınan önlemler virüsten korunmak için tam bir çözüm olmasa da virüs ile enfekte ihtimalini en aza indirgemek için oldukça önemlidir.

HPV Virüsünden Korunma Yolları;

  • Cinsel ilişki sırasında lateks kondom kullanmak
  • Genital siğil belirtisi olan partner ile cinsel ilişkiye girmemek
  • Aktif cinsel yaşam öncesinde HPV aşısının uygulanması
  • Genital siğil tedavisi sırasında cinsel ilişkiye girmemek
  • Çoklu partnerden ve şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak
  • Tek eşlilik gibi faktörler HPV Virüsünden korunma ihtimalini arttırmak için en önemli korunma yollarıdır

Erkeklerde Siğil

Human Papilloma Virüs (HPV) insanlara genellikle cinsel  ilişki yoluyla  bulaşan, genital bölgede siğil  diğer adı ile kondilom ya da rahim ağzında kanser yapabilen bir virüstür çeşididir. HPV virüsünün sebep olduğu ve erkeklerde  de ortaya çıkan genital bölge siğilleri, kadınlardaki ile aynıdır ve tedavisi de aynıdır. Tedavi seçenekleri de aynıdır. Eğer bağışıklık güçlü ise, kendisinde belirtiler ve siğiller  ortaya çıkmadan  da kalabilir.

Kendisinde siğil olmayan erkekler  bu haliyle başkalarına hastalığı bulaştırabilir.. Genellikle erkeklerde belirti olamayabilir ,siğil – kondilom çıkmayabilir ve bu sebeple genelde erkekler  büyük oranda taşıyıcı olmaktadır. Bu, kendisinde hiçbir belirti bulunmazken, başka kişilere  de hastalığı  virüsü bulaştırabileceği anlamına gelir.

HPV erkek te çok az da olsa, erkekte penis derisi üzerinde kanser benzeri cilt değişikliklerinin olabileceği bildirilmiştir.  Hpv de  Taşıyıcılık kişiye bir zarar vermemekle birlikte, durumlarından habersiz erkekler yüzünden cinsel yolla başkalarına kolaylıkla  yayılmaktadır. Erkeklerde penis derisi örnek almak için çok kalın bir doku  olduğundan ve alınan örnekler yanlış olarak negatif çıktığından, ne yazık ki sağlıklı bir tanı yöntemi  yoktur. Sonuç olarak, HPV  virüsü ile enfekte kadınların erkek partnerlerinin yarısından fazlası enfekte olduğundan ve HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın  hastalık olup, kadınlarda serviks neoplazisi (rahim ağzı kanseri)  için önemli bir risk faktörü olduğundan, çiftlerin genellikle  birlikte değerlendirilip tedavi -takip  edilmeleri ve çiftlerin  tedavi bitiminden itibaren en az bir yıl süreyle üç ayda bir kontrol edilmeleri gerektiğini unutmamak gerekir…

GENİTAL SİĞİL KANSERE YOL AÇARMI? HPV RİSKLERİ NELERDİR?

Genital siğil eşittir kanser demek doğru bir yaklaşım değildir. HPV tipinin yarattığı artmış kanser riski konusunda farkındalık ve testlerin geciktirilmeden yaptırılması önem taşır.

HPV tip 6 ve 11 genital bölge ve anal bölgede görülen siğilin %90 ından sorumludur.

HPV tip 16 ve 18 HPV kaynaklı kanserlerin %70 inden sorumludur. Buna karşın HPV den rahim ağzı etkilenen kadınların sadece %1 i rahim ağzı kanseri olur.

  • Yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 dir.
  • Orta yüksek riskli olarak tanımlanan HPV tipleri 26, 53, 66 ,67 ve 70 dir.
  • Düşük riskli olarak bildirilen HPV tipleri ise 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 71, 72, 81, 89 ve 90 dır.

Makat bölgesi etkilendiyse anal kanser riski vardır. Anal kanser anüs kanalı içerisinde veya anüsün cilt bölümünde gelişen kanserler kabul edilmektedir. Anal kanalın alt 1/3’ü yassı hücreli epitel, daha yukarısı ise kolonik tipte mukoza ile kaplı olup bu iki dokunun karşılaştığı yerde servikse benzer bir transformasyon bölgesi bulunmaktadır.

Servikste olduğu gibi HPV bu bölgedeki hücreleri enfekte edebilmekte ve kanser gelişimine neden olabilmektedir. Erkeklerde yada kadınlarda oral seks yoluyla geniz, bademcik, dil, gırtlak ve yemek borusu kanserine yol açabilir.

HPV KENDİLİĞİNDEN GEÇERMİ

Human Papilloma Virüsü oluşan siğiller kendiliğinden geçme özelliğine sahip değildir.  Kişi tarafından fark edildiği anda mutlaka tedavi edilmelidir ki virüs çok yayılmacı ve bulaşıcı özelliklere sahiptir.  HPV  daha çok cinsel yol ve temas ile bulaşan kadınlarda genital siğil, rahim ağzı ve vajina kanserine yol açan 100’den fazla çeşidi bulunan bir virüs tipidir.  Vücudun farklı bölgelerinde siğil , hücre çoğalması ve kansere neden olabilmektedir.  HPV bulaşma sağladıktan sonra 2-3 ay içerisinde siğil oluşumuna yol açar. Siğiller en sık genital bölgede görülür ama vücudun her yerinde çıkabilir.

HPV’nin %80-90’ı vücudun savunma hücreleri tarafından yok edilir. Virüs uzun yıllar sonunda kansere sebebiyet verebilir.  Ağız kanserlerinin %99’unda HPV pozitiftir, HPV erkeklerde penis, skrotum ve anorektal  kanserlerin sebepleri arasında sayılmaktadır. Oldukça yaygın rastlanılan HPV kolay bulaşır ve önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Oldukça sık görülen HPV kolay bulaşır ve önemli sağlık sorunlarına neden olur. 100’e yakın tipi bulunan  virüsün en yaygın  türüne karşı günümüzde aşılama yapılabilmektedir.  Yapılan aşı iki ayrı HPV aşısı özellikle kansere neden olan yaygın virüs tiplerinden korumaktadır.

Bulaşmaya sebep olan ajan 100’den fazla türü olan Human Papilloma Virüsü (HPV)’dir. Bulaşma tarihini belirlemek mümkün değildir. Cilde temas yolu ile bulaşır, virüsün ana bulaşma yolu seksüel ilişkidir. Virüs ile enfekte olmuş bir kişinin penis, skrotum (erkek yumurtalık torbası), vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşma sağlar.  Prezervatif kullanmak bulaşmayı  her zaman önlemez çünkü virüs prezervatifle kaplı olmayan bir genital alandan da bulaşabilir.  Enfeksiyon çoğunlukla çıplak gözün göremediği hücresel değişiklikler olarak ortaya çıkar. Bunlar kadınlarda rahim ağzı kanseri teşhis testi ile saptanabilmektedir.  Enfeksiyon kendisini klasik karnabahar görünümlü siğillerle belli etmektedir.  Çoğu durumda enfeksiyon gelir ve hiç fark edilmeden oluşur.

VAJİNA SİĞİLLERİ

Her kadının yanı sıra erkeklerinde merak ettiği konulardan biridir. Vajinada siğil nedir? Ya da neden olur? gibi bana birçok soru yöneltilmektedir. Hem kadında hem de erkeklerde görülebilen bu siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital bölgesindeki belirtisidir. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanmaktadır. Baskılanamadığı zamanlarda genital siğillere yol açmaktadır.

Bazen bu siğiller bulaştığında direk belirti vermeden bir sene veya seneler sonra ortaya çıkabilir. Bu siğiller genellikle açık ya da koyu kahverengi şeklinde olabilmektedirler. Tekli şekilde birden fazla da olabilirler.

Genital siğiller de ne kadar erken teşhis edilip tedavi edilirse o kadar başarılı şekilde sonlanır. Eğer tedavi edilmezse sayı ve yoğunluğu artardolayısıyla bulaşıcılığı da artar.

Vajinadaki Siğillerin Belirtileri Nelerdir?

Vajinada oluşan siğiller hiçbir belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Deriden kabarık ya da yassı, deri renginde yahut kahve tonlarında et beni benzeri kabartılar şeklinde görülen genital siğiller genellikle milimetrik olarak başlarlar bazen nadiren birkaç cm’lik siğiller de görülebilir. Lezyonların oluşmasının ardından siğillerin sayısı ve boyutu artabilir ya da kendiliğinden gerileyebilir. Vajinal siğiller genellikle kaşıntı yada kanama şikâyeti ile belirti verebilirler.

WhatsApp

Sorun Cevaplayalım

Sorularınız İçin

Bize ulaşın ve bilgi alın.

Op.Dr. Nuh Gümüştekin

Telefon
Instagram