KÜRTAJ HASTANE KAYITLARINDA ÇIKAR MI

Kürtaj  e devlette görünür mü Kürtaj e nabızda görünür mü Kürtaj SGK kayıtlarına geçer mi Özel klinikte kürtaj kayıtlara geçer mi

Kürtaj e devlette görünür mü Büyük gebeliklerde kürtaj fiyatları, ülkemizde ve dünyada kürtaj işlemi yasal sınırlılıkları olan bir cerrahi operasyondur. Bu yasal sınır; kürtaj olabilmenin  süresi 10 haftadır. Fakat bebek ile ilgili olarak çeşitli sorunların yaşanması nedeni ile ya da annenin hayatını tehdit eden durumların varlığı nedeni ile bu yasal sürenin üstündeki haftalarda da kürtaj işlemi yapılmaz.  Bu  durum, kanuna uygundur..Anne ve bebek sağlığı için izin verilen durumlardır.

Büyük gebeliklerde verilen  kürtaj fiyatları, 10. haftaya kadar olan  fiyatlardan farklıdır. Çünkü büyük gebeliklerde yapılan kürtajlar, vakum yöntemi ile uygulanamaz. Daha çok ekipman, ilaç ve tıbbi alet gerektirir. Bu kürtaj operasyonlarının fiyatları, kürtajın gerçekleştirilecek olduğu klinikten kliniğe ya da hastaneden hastaneye değişiklikler göstermektedir.


Aşağıdaki iletişim butonlarından 7/24 bilgi ve randevu alabilirsiniz.

4000 ₺’den Başlayan Fiyatlarla

Kesinlikle Bilgi Gizliliğiniz sağlanmaktadır.

Kürtaj fiyatları ücreti ne kadar?


GEBENİN gebelik haftası fark etmeksizin kürtaj olmasına neden olabilecek durumlar şunlardır:

• Genetik Bozukluk
• Bebeğin gelişimsel bozukluğu
• Bebeğin yetersiz ve az sorunlu gelişmesi
• Bebeğin kalp atışının durması; anne karnında ölmesi fka yokluğu.
• Gebede yüksek tansiyon
• Gebenin kalp hastalığı,şeker hastalığı
• Gebenin yaşadığı psikolojik problemler
• Gebe kişinin kanser olması

Bu sebepler, anne adayından ya da bebekten kaynaklanabilmekte ve kürtaja neden olmaktadır. Her ne olursa olsun, kürtaj işleminin gerektiğine ya da gerekmediğine uzmanlar karar vermektedir. Erken gebelik döneminde; yani 10. haftaya kadar olan gebeliklerde, anne ve baba adaylarının istekleri doğrultusunda, herhangi bir izne gerek duyulmadan kürtaj işlemi yapılabilmektedir fakat 10.haftayı aşmış olan gebeliklerde, operasyonun yapılabilmesi için uzman hekimlerin onayına ihtiyaç duyulmaktadır.

Büyük Gebeliklerde Kürtaj Operasyonu Nasıl Yapılır?

Büyük  gebeliklerde kürtaj işleminin olabilmesi için,  doktorlar tarafından onaylanmış; sağlık riski ve benzeri bir durumun olması gerekmektedir. Bu sağlık sorunu  zorunlu bir belge ile belgelendirilmelidir. Çünkü ülkemizde, 10. haftayı aşmış olan gebeliklerin sonlandırılması, mahkeme kararı ya da sağlık raporu olmaksızın mümkün değildir.

Büyük gebeliklerde kürtaj işlemi, ancak ve ancak tıbbi bir gereklilik olduğu zaman, işlemin zorunlu olduğunu gösteren bir belgenin en az iki uzman doktor tarafından onaylanması ile mümkündür. Aynı zamanda büyük gebeliklerde gerçekleştirilen kürtaj operasyonunun yöntemi de, normal kürtaj işleminden farklı olmaktadır.

Büyük hamilelikte  kürtaj işlemi ,beraberinde pek çok riski de getirmektedir.

Bu Riskler↘️

• Rahim delinmesi  veya rüptürü .
• Yoğun Kanama  riski
• Vajinal Enfeksiyon riski
• İçeride parçanın rahimde kalmasıdır.

Büyük olan  kürtaj  yapılabilmesi için, gebenin rahim ağzının yeteri kadar açılması gerekir. Rahim ağzının açıklığı kürtaj işleminin daha kolay ve sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Kürtaj  öncesinde, büyük bebekte rahim ağzına koyulan bir takım ilaçlar, rahim ağzında yumuşamanın ve açılmanın sağlar. Rahim ağzına koyulan ilaçların bekletilme süresi,  farklılık gösterir. Yarım saat ile beş saat arasında, kadının rahim ağzına konulan ilaçlar bekletilir ve rahim ağzı yeterli yumuşaklığa ve açıklığa ulaştığında, hastaya damar yolu açılarak  , anestezi verilir.
Büyük kürtaj  bebek gelişimi de ilerlemiş olduğundan  vakum yöntemi kullanılamaz. Bir takım özel cerrahi alet ve ekipmanlar ile rahim içi tahliye edilerek gebeliğe son verilir. Ve kürtaj  sonrasında kanama kontrolü yapılır ve hasta  uyandırılır. Doktorlar tarafından durum değerlendirilir. Ve hasta yaklaşık  bir saat gözetim altında tutulduktan sonra herhangi bir problem gözlenmiyor ise aynı gün içinde taburcu edilir.

Büyük Gebeliklerde Kürtaj Nerede Yapılır?

Özel klinikte kürtaj kayıtlara geçer mi Bu durumda kürtaj , sıradan ve 10. haftaya kadar kürtajın yapıldığı her klinik ve sağlık merkezlerinde yapılamaz. Bu  işlemin yapılabilmesi için şartların ve tıbbi imkanların oldukça iyi olduğu yerler tercih edilmelidir.  Bu nedenle, büyük gebeliklerde kürtaj işlemi, alanında uzman kişilerce ve yalnızca gerekli ekipmanlara sahip yerler tarafından gerçekleştirilmelidir.


Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kürtaj işlemi, ister erken dönemde olsun, ister  ilerleyen dönemlerinde olsun olursa olsun oldukça önemli o operasyonlardır. Bu nedenle kürtaj işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken bir takım durumlar bulunmaktadır. Kürtaj işleminin sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli şey; ovulasyon dönemidir.

Kürtaj, istenmeyen gebeliğin ya da çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşmesi mümkün olmayan gebeliğin sonlandırılmasıdır. Kürtaj  sonrası tekrar hamile kalmak kadınların sağlığını ciddi olarak olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, kürtaj sonrasında ovulasyon dönemine oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü yaklaşık olarak 20 gün sonra yumurtlama yani yumurtlama gerçekleşmektedir.

Bu durum, kadınların  işlemden  sonra hamile kalmasına neden olabilir.  Yani, kürtajdan sonra  yeniden  hamile kalmamak için kadınların, kürtaj  sonrasında15. ile 20. günü arasında geçen zamanda, ilişkide korunma gerekir.  Eğer kürtaj işleminden 45 gün geçmesine rağmen adet  gerçekleşmiyor ise, bu kişilerin bir doktora başvurması önerilmektedir.

Kürtaj operasyonu sonrasında yaşanabilecek olan, riskli diğer durumlar ise şunlardır:

• Rahim delinmesi
• Gebeliğe ait olan herhangi bir materyalin rahim içinde kalması
• Kürtajın gerçekleştirilememesi
• Kürtaj sonrası  yoğun kanama
• Kürtaj sonrası enfeksiyon riski
• Kürtaj sonrası adet görememe

Rahim delinmesi, aslında kürtaj işlemi sonrasında değil , kürtajda  gerçekleşebilecek olan bir komplikasyondur. Bu durumda, yani kürtaj işlemi sırasında rahim delinmesi durumu ile karşı karşıya kalındığında; kürtaj işlemi bırakılır ve rahim delinmesini tedavi edecek uygulamalar gerçekleştirilir. Kürtaj işlemi, kadın doğum uzmanları tarafından yapıldığı zaman son derece risksiz olan bir operasyondur fakat yine de doktor tercihlerine dikkat edilmeli; kesinlikle merdiven altı diye tabir edilen yasa dışı yerlerde kürtaj işlemi yaptırılmamalıdır.

Kürtaj işlemi, yasal sınırlılık taşıdığı için ve yasal olarak 10. haftadan sonra, zorunlu bir sebebe bağlı olmadan yapılamadığı için merdiven altı klinikleri tercih edip, büyük gebeliklerinde kürtaj yaptıran kişiler bulunmaktadır. Fakat bu, operasyonun ciddiyeti nedeni ile kadın sağlığını da etkileyen olumsuz bir durumdur.

Hamileliğin 10. haftasına kadar yapılmış olan kürtaj işlemlerinde ilk hafta damla  kanamaların görülmesi  normaldir. Fakat bu bahsi edilen kanama, pıhtı şeklinde olursa ya da parçalı şekilde gerçekleşirse doktora danışılmalıdır. Bazı kürtaj işlemlerinden sonra kanama görülmemesi de normaldir. Fakat kürtajdan sonraki 45 gün içerisinde, kadınların adet olması gerekmektedir. Eğer adet olmazsa en kısa sürede doktora gidilmelidir. Bir ihtimal kürtaj işlemi gerçekleştirilememiş olabilir.

Kürtaj operasyonunun hemen ardından, yoğun parçalı ve pıhtılı kanamanın olması ve kanamanın 7 günden fazla sürmesi fetal ve plesental artıkların mevcut olduğunun göstergesidir. Bunun da anlamı şudur ki; kürtaj sonrasında gebeliğe ait materyaller rahim içerisinde kalmıştır. Bu durumda, uzman doktora başvurulmalı ve ultrasonlu muayene gerçekleştirilmelidir. Eğer gebeliğe ait parçaların rahimde kalması durumu var ise tekrardan kürtaj olunması gerekmektedir. Aksi takdirde kanama durmayacaktır.

Kürtaj işleminden sonra klasik olarak; kadınlara ultrasonlu muayene yapılır ve gebeliğe ait tüm parçaların rahim içinden alındığından emin olunulur. Eğer bu kontrol yapılmaz ise istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple, mutlaka ultrasonlu görüntüleme yapılmalı ve kürtaj operasyonunun başarılı bir şekilde sonuca ulaştığı teyit edilmelidir. Aksi takdirde, özellikle erken dönem kürtaj işlemlerinin başarıya ulaşamama riski vardır, gebeliğin devam etmesi durumları yaşanabilmektedir.

Kürtaj işlemleri sonrasında, özellikler büyük gebeliklerde yapılan kürtaj operasyonu sonrasında yaklaşık olarak iki ayı bulan regl gecikmeleri normal sayılmaktadır. Bazı zamanlarda, demir aletler ile yapılan yani sharp kürtaj yöntemi ile yapılan operasyonlarda, rahim içi bezlerinin aşırı kanamasına bağlı olarak hiç adet görememe durumları yaşanabilmektedir. Bu duruma; amenore denmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman; kürtaj operasyonu sonrasında 45 gün regl olunmazsa uzman doktora başvurmakta yarar bulunmaktadır.

KÜRTAJ KİMLERE YAPILMAZ?

• 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar eşlerinin de imzasıyla kürtaj yaptırabilirler.
• 18 yaşından büyük ve evli olmayan kadınlar kendi rızasıyla kürtaj olabilirler.
• 18 yaşından küçük olanların evli ya da bekar olup olmamaları fark etmeksizin ancak anne babalarından onay alarak kürtaj olabilirler.
• 15 yaşından küçük olanlar için öncelikle (kürtaj veya herhangi bir işlem yapılmadan önce) adli mercilere bilgi verilmesi gerekiyor.

Kürtaj – Çocuk Aldırma Nedir ve Nasıl Yapılır? Kürtaj Sonrası
KÜRTAJ NEDİR?

Kürtaj hamilelikte rahim içerisindeki ceninin tıbbi yöntemle alınması işlemidir. Kürtaj ayrıca rahim iç duvarından kazınarak örnek alınması ve bu örneğin patolojik olarak incelenmesini de içerir.

KÜRTAJ GEREKTİREN DURUMLAR

Kürtaj e nabızda görünür mü İstenmeyen hamileliğin sonlanmasına karar verildiğinde son adet tarihinden itibaren yasal olarak uygulanan ülkelerde

KÜRTAJIN RİSKİ VEYA YAN ETKİSİ VAR MI?

Kürtaj işleminin içerdiği risk işlemin ne kadar güvenli yürütüldüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Dünya Sağlık Örgütü güvenli olmayan kürtajı bu konuda yetkili olmayan kişilerce, tehlike içeren ekipmanlarla veya hijyenik olmayan şartlarda uygulanan kürtaj olarak tanımlar. Gelişmiş ülkelerde yapılan yasal kürtaj tıptaki en güvenilir uygulamadır. Kürtajla ilişkili ölüm oranı ilerlemiş hamileliklerde yapılan kürtajlarda daha yüksektir.

Kürtaj SGK kayıtlarına geçer mi Hamileliğin ilk üç aylık döneminde uygulanan vakum aspirasyonu en güvenli yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntemin komplikasyonları nadirdir.  Komplikasyonlar arasında rahim delinmesi, iltihaplanma ve ikinci bir uygulama gerektirecek parça kalması, anesteziye bağlı yan etkiler ve rahim içi yapışıklıklar bulunabilir.

KÜRTAJ SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ VE MERAK EDİLENLER

  • Genel anestezinin etkisi işlemden sonra bir saat kadar devam eder. Bu süre içerisinde kadın gözlem altında tutulur.
  • Bir saat kadar sonra kişi kendine gelerek normal hayata geri dönebilir.
  • Çoğunlukla ağrı olmaz, ağrı olduğunda da ağrı kesiciler fayda sağlar.
  • Kanama adet kanamasına göre daha az olur ve bu kanama en fazla 10 kadar sürer. İşlem sonrası tampon kullanmak zarar vermez ancak düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
  • Kürtaj sonrası genellikle bir buçuk ay gibi bir süre sonra adet kanaması olur.
  • İşlemden sonra kadının iki gün dinlenmesi ve yorucu aktivitelerden kaçınması önemlidir.
  • Kürtaj sonrası kanama olacağı için belli süre (kanaması ve ağrıları geçmeden) cinsel ilişkiye girilmez.
  • Kürtaj geçiren kadınlar % 99 veya daha fazla oranda hamile kalabilirler. Fakat kürtaj işlemine bağlı gelişebilecek tüplerde tıkanıklık, işlem sırasında oluşabilecek rahim delinmesi ve iltihaplanma gibi komplikasyonlar nadir de olsa hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bu durumların tedavisi yapıldıktan sonra hamilelik mümkündür.
  • Kürtajı takip eden süreçte tekrar bebek isteyen çiftlere, en azından 3 ay korunmaları önerilir. Bu süre rahimin kendini yeniden toparlaması için gereklidir, aksi taktirde sağlıklı bir gebelik olmayabilir.

Farklı sınırlar vardır. Bu durum yasal tahliye ya da kürtaj olarak adlandırılmaktadır. Yasalarla ile ilgili bu işlem yalnızca jinekoloji uzmanlarının yetkisi altındadır. Bu işlem doktor ve hastası arasında gizli kalır. Hamile kadında ciddi bir hastalık varsa, hamileliğin devam etmesi kadının sağlığını veya bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecekse ya da gebelik süresince zararlı olduğu bilinen fakat annenin kesinlikle kullanması gerekliliği olan ilaç tedavisi varsa kişiye terapotik kürtaj (tedavi amaçlı kürtaj) uygulanır. Terapotik kürtajın uygulanabilmesi için birden fazla hekimin onayı ve Sağlık Kurulu raporu gerekir. Gebeliği süresince takibi yapılan bebeğin sakat doğma ya da kalp ritimlerinin olmadığı gibi durumlarda da terapotik kürtaj (tedavi amaçlı kürtaj) uygulanır.

KÜRTAJ KİMLERE YAPILMAZ?

  • 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar eşlerinin de imzasıyla kürtaj yaptırabilirler.
  • 18 yaşından büyük ve evli olmayan kadınlar kendi rızasıyla kürtaj olabilirler.
  • 18 yaşından küçük olanların evli ya da bekar olup olmamaları fark etmeksizin ancak anne babalarından onay alarak kürtaj olabilirler.
  • 15 yaşından küçük olanlar için öncelikle (kürtaj veya herhangi bir işlem yapılmadan önce) adli işlemler gerekir.
  • Hamileliği 10 haftadan büyük olanlarda ise ancak anne veya bebek açısından risk söz konusu ise Sağlık Kurulu kararıyla yasal olarak kürtaj yapılabilir.

KÜRTAJ NE ZAMANA – KAÇINCI HAFTAYA KADAR YASALDIR?

10 haftalıktan büyük hamileliği olan kadınların onayları olsa da, Türkiye’de yasal olmadığı için kürtaj gerçekleştirilemez. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi doğumsal özür varlığında ya da annenin hayatını tehlikeye sokacak bir hastalık olduğunda Sağlık Kurulu kararıyla kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.

KÜRTAJ NASIL YAPILIR?

Kürtaj işlemine başlanmadan önce ultrasonografi ile gebelik durumu ve bebeğin rahim dışındaki yerleşim durumu incelenir. Kürtaj işlemi sırasında genel anestezi ya da lokal anestezi yapılır. Genel anestezi uygulanacak ise 4 saat kadar öncesinden yiyip içme bırakılır.

Yapılacak olan kürtaj hastanın ilk kürtajı ise veya daha öncesinden sezaryen doğum yapmış ise işlem genel anestezi altında yapılır. Fakat kadının geçmişte kürtaj öyküsü varsa ya da normal doğum yapmış ise lokal anestezi yapılabilir. Anestezi uygulaması, anestezi uzmanları tarafından serviks bölgesine yapılır ve o bölge uyuşturulur. Genel anestezi ise intravenöz yolla yine anestezi uzmanları tarafından yapılır. Kürtaja başlanmadan önce jinekolojik muayene ve rahim yapısı değerlendirilir. İşlem genellikle 5 ile 15 dakika arasında biter. Lokal anestezi yapılan kadınlar 15 dakika kadar, genel anestezi yapılan kadınlar 30 dakika kadar sonra evlerine gönderilebilir.

Kürtaj işleminden sonra doktor tarafından ağrı kesici, antibiyotik ve kanamayı azaltıcı ilaçlar verilebilir ve doktorun önerilerine uyulması son derece önemlidir. Kürtaj işleminden bir hafta sonra kadının tekrar doktoruna kontrole gitmesi gereklidir.

• Hamileliği 10 haftadan büyük olanlarda ise ancak anne veya bebek açısından risk söz konusu ise Sağlık Kurulu kararıyla yasal olarak kürtaj yapılabilir.

Yasal Uyarı ❗

Burada yer alan içerikler, 18 yaş ve üstü ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır, hekim muayenesi olmaksızın hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sağlık Bakanlığı 15 şubat 2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesi çerçevesi içinde hizmet alanımız sunduğumuz hizmetlerle ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamındadır.

Sağlık Bakanlığı hasta hakları yönetmeliğine göre bizimle iletişiminiz tamamen gizli tutulacaktır. ( Resmi Gazete Tarihi: 01.08.1998 Resmi Gazete Sayısı: 23420 )

Bu yazıda anlatılan tedavi ve hastalıklar tamamen bilgilendirme , fikir edindirme amaçlıdır.  5651 sayı ve 23 mayıs 2007 tarihli kanuna göre ziyaretçi yorumlarının içerik sorumluluğu yazan kişilere aittir. Kanunlara aykırı yorumları lütfen bize bildiriniz. Anlatılan cerrahi uygulamalar sadece yazan hekime özel değil , ülkemizde birçok doktor tarafınca uygulanabilen tedavi metodlarıdır.


Aşağıdaki iletişim butonlarından 7/24 bilgi ve randevu alabilirsiniz.

4000 ₺’den Başlayan Fiyatlarla

Kesinlikle Bilgi Gizliliğiniz sağlanmaktadır.

Kürtaj fiyatları ücreti ne kadar?

İstanbul kürtaj fiyatları, kürtaj yapan hastane, poliklinik ve tabip odası asgari ücret tarifesine göre değişiklik gösterirse de asıl kürtaj fiyatı belirlenmesi gebeliğin büyüklüğü, tercih edilen anestezi şekli (lokal veya uyutarak anestezi ile), daha önce kürtaj, doğum veya sezaryen olup olmadığı ve müdahaleyi uygulayan doktorun muayenesinin sonucunda bulduğu farklı bulgulara göre değişir.
Bugün için kürtaj fiyatları yukarıda anlatılan başvuran hastanın muayene durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte 4000-6000 TL civarından başlamaktadır.

Kürtaj ile ilgili bilgi almak ister misiniz ?

kürtaj e devlette görünür mü
Kürtaj e nabızda görünür mü
Kürtaj SGK kayıtlarına geçer mi
Özel klinikte kürtaj kayıtlara geçer mi
Telefon
Instagram