RAHİM SARKMASI AMELİYATI İSTANBUL
Vajina Sarkması Ameliyatı

Genital bölge yapısını sabit tutan bağlar, yaşın ilerlemesi, fazla doğum sayısı ve doğum şekli gibi sebeplerle eski sağlıklı işlevini kaybedebilir. Bu durumda rahim aşağı kayar sarkar veya vajinadan dışarı çıkar. Fazla sayıda gebelik, östrojen eksikliği, normal doğum, iri bebek doğurmak, ağır yük kaldırmak, öksürmek , kronik kabızlık ve fazla ıkınmak, şişmanlık, bazı akciğer hastalıkları nedeniyle karın çevresindeki kasların ve bağ dokusunun fazla gerilmiş olması r sarkmaya neden olur.

Rahim sarkması daha çok bir veya birden fazla vajinal doğum yapmış menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda görülür. Genetik olarak zayıf bir bağ dokusuna sahip olmak da risktir.

Farklı derecelerdeki sarkmalar farklı belirtiler verebilmektedir. Erken dönemde hiçbir belirti vermemesi mümkündür. Kadınlarda özellikle ayakta iken öksürük, hapşırık ve ıkınma esnasında rahim altı bölgede dolgunluk ve ağrı hissedilebilir. Bel ağrısı, vajina içerisinden belirli dokuların çıkması, alt karın bölgesinde ağırlık hissiyatı veya aşağıya doğru çekilme, cinsel ilişki sırasnda ağrı duyulması gibi belirtilerin de görülmesi rahim sarkması belirtileridir.
İlerlemiş vakalarda ise cerrahi operasyona, yani ameliyata başvurulur. Rahmin vajina içersinden çıkarılması ve vajina daraltma işleminin ön vajina kısmındaki fazlalıklar çıkarılarak yapılması bir yöntemdir.

Rahim sarkması ameliyatına hastanın yaşına, çocuk doğurmak isteyip istemediğine göre karar verilir. Eğer hastanın yaşı ileri veya çocuk doğurmak istemiyorsa rahim sarkması ameliyatında vajinal histerektomi yapılır. Yani rahim vajinal yoldan alınır.

Vajinal histerektomide ameliyat tamamen vajinal yapılır , hastanın karnında herhangi bir kesi izi olmaz. Bu nedenle vajinal histerektomi her zaman daha fazla tercih edilir .

Rahim sarkmasında ameliyat şart mı sorusunun cevabı hastanın şikayetlerine ve sarkmanın derecesine göre değişir. Eğer hastanın hayat kalitesini bozan rahim sarkması belirtileri varsa ve rahim sarkması 3-4. Derece ise ameliyat şarttır.

Ancak hastanın belirtileri az ve rahim sarkması 1-2. Derece ise rahim sarkması ameliyatı mecburi değildir. Eğer hastanın ameliyat olmaya engel ciddi hastalıkları varsa ve ameliyatı kaldıramayacağı öngörülüyorsa, ameliyat yerine diğer tedaviler önerilir.

Rahim sarkması ameliyatının riskleri:

• Enfeksiyon

• Tromboemboli

• Bağırsak Yaralanması

• İdrar yollarında yaralanma

• Kanama

• Vajinal kafta da açılma veya kanama

• Vajinal kafta sarkma

• Sinir hasarı

Telefon
Instagram