Tüp Bebek Başarısı

Tüp bebek başarı oranları merkezden merkeze ve çiftin özelliklerine göre değişiklik  göstermekle birlikte dünyada kabul edilen gebe kalma oranı %30- 70 civardadır. Geri kalan yaklaşık %30’luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri de kadın yaşıdır. Bilindiği gibi kadınlar için ideal üreme çağı 20-30 yaş arasıdır. Ancak, modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı giderek gecikmektedir. Bu durum infertilite (kısırlık) sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yaş ile birlikte kadının gebe kalma potansiyeli de azalmaya başlar. Özellikle 35 yaşından sonra kadınların gebe kalma potansiyeli dramatik bir şekilde azalır. Tüp bebek tedavisinde de kadın yaşının 35’i geçmesi durumunda yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi azaldığı için Tüp bebek başarısı genç kadınlara kıyasla azalmaktadır.

İleri kadın yaşı dışında erkeğe ait spermlerin ağır hasarlı olması da tüp bebek başarı şansını düşürür. Ayrıca rahim içinde embriyoların tutunmasını engelleyecek yapışıklık, myom veya polip gibi problemlerin olması, tüplerin içlerinin su dolu olması (hidrosalpenks), endometrioma (çikolata kisti) olması da tüp bebekte başarıyı olumsuz olarak etkiler.  Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerde bu problemlerin olup olmadığı araştırılmalı ve sorun saptanırsa tüp bebek tedavisi bu problemler çözüldükten sonraya ertelenmelidir.

Sonuç olarak tüp bebekteki başarı şansını kadın ve erkeğe ait birçok parametre etkilemektedir. 35 yaş altı, yumurtalık rezervi iyi olan bir kadında tüp bebek başarı şansı% 40-45  iken, 40 yaş üzerinde bu şans %10-15 civarındadır.

Telefon
Instagram