TÜRKİYE’DE KÜRTAJ YASAK MI?
TÜRKİYE’DE KÜRTAJ YASAL MI ?

çocuk aldırmak yasak mı

Türkiye’de kürtaj yasak mı değil mi. Bebek aldırmak yasaldır. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No’lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı. Ama bebek aldırmanın süresi yasada belirlidir.


Aşağıdaki iletişim butonlarından 7/24 bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Kesinlikle Bilgi Gizliliğiniz sağlanmaktadır.


Hamilelik süresi, son âdet kanaması baz alınarak hesaplanmaktadır ve ilişki tarihinden itibaren geçen süreden ortalama 2 hafta uzundur. 10 haftalık süre 2,5 aya tekabül etmektedir. Gebelik haftası son âdet tarihinin ilk gününe göre hesaplanmakla beraber esas olan ultrason muayenesinde saptanan gebelik haftasıdır. Bu kural ve kanunlara aykırı davranmak suçtur. Türkiye’de bebek aldırma süresi 10 hafta yani 2 buçuk aydır. 18 yaşından küçük bireyler ailesinden izin alıp  çocuk aldırabilir. 15 yaşındaki bireyler mahkeme kararı ile çocuk aldırabilir.

Boş gebelik, mol gebelik, bebeğin kalp atışının izlenmediği gebelikler hafta gözetmeksizin kürtaj ile sonlandırılabilir. Evli bir kadın eşinden izin alarak kürtaj olabilir.

Kürtajın yasal kısıtlamaları arasında evli/bekâr ayrımı konusu sadece baba onay için vardır. Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
Bekar bir kadın kendi rızası ile kürtaj olabilir.

 10. haftanın üzerinde kürtaj yapılırsa buna illegal kürtaj denir.

Anne rahminde fetüs yaşıyor ama doğumdan sonra yaşamını sürdüremeyecek derecede ciddi bir anomaliye sahipse, perinatoloji uzmanı tarafından verilecek  sağlık raporu ve bu rapor eşliğinde birden fazla kadın doğum hekiminin kurul kararı ile 10. haftadan sonra da gebelik kürtaj ile sonlandırılabilmektedir.

 10 haftayı geçmiş gebeliklerde ise bebeğin veya annenin sağlık durumunun gebeliğin sağlıkla sonuçlanmasına engel olduğu ya da bebeğin anne karnında öldüğü durumlarda bu işlem yapılmaktadır. Yani Türkiye de kürtaj yapmanın kanuni sınırları vardır ve bu sınırlar içinde çocuk aldırmak yasaldır. Yasak değildir. Gizlilik hijyen ve kişiye özel kürtaj prosedürü için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye’de yaşayan yabancı bireylere kendi ülkelerindeki kanunlar değil Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunları uygulanır. Mısır da isteğe bağlı kürtaj yapılması yasak ancak Mısırlı bir kadın Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunlarında belirtilen şartları sağladığı zaman Türkiye’ de kürtaj yaptırabilir.

Kürtaj (Gebelik Sonlandırma) Yöntemleri Nedir?

Gebelikler vakumlu kürtaj, dilatasyon küretaj (D&C) ve menstrüel regülasyon (MR) yöntemi ile cerrahi olarak sonlandırılabileceği gibi ileri hafta gebeliklerde ilaçla indüklenerekte sonlandırılabilir.

Kürtajdan Sonra Neler Yaşanır?

Kürtajdan sonra gebelikte büyüyen rahim ,  küçülürken kasıldığı için hafif hafif kasık ağrıları olur,  bu büyük gebeliklerde daha belirgin hissedilir. Bu ağrı, ağrı kesicilere genellikle geçer. Yaklaşık 10 gün kadar süren kanama olabilir ama olmaması da anormal değildir. Lokal anestezi altında yapıldıysa o gün günlük işlere hemen dönülebilir ancak genel anestezi altında yapıldıysa ilaçların etkisi bir süre daha devam edeceği için o gün araba kullanmak gibi dikkat gerektiren işlerin yapılmaması gerekir. Kürtajdan sonra yaklaşık 10 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir bu bir enfeksiyon nedeni olabilir. Aynı nedenlerle havuza, denize ve hamama girmek de 15 gün kadar doğru değildir. İşlem sonrası hastaya antibiyotik önerilir . İşlemden sonra doktor genellikle 10 gün sonra kontrole çağıracak iyileşmeyi gözlemleyecektir.

Kürtaj Herkese Yapılır Mı?

Bu soruyu hem tıbbi açıdan hem de kürtajın yasal boyutu bakımından yanıtlamak gerekiyor. Tıbbi açıdan kişinin sağlık durumunda kürtaj yapılmasına engel herhangi bir sorun yoksa herkes kürtaj yapabilir. Aynı zamanda gebeliğin tüm haftalarında tıbbi açıdan kürtaj işlemi yapılabiliyor. Ancak daha önce de değindiğimiz gibi Türkiye de bu işlem yasal çerçevede ele alınır ve bazı sınırlamalar vardır.

Dolayısıyla kürtajın yasal boyutu açısından herkese kürtaj yapılamaz. Öncelikle annenin yaşının 18 ve üzerinde olması,  evliyse eşinin izin veriyor olması gerekir. Kadın 17 ya da 18 yaşındaysa ailesinin de kürtaja onay verdiğine dair izin belgesi gerekiyor.

Kürtaj Fiyatları

Kürtaj fiyat belirlenmesi her kliniğin ve doktorun kendi verdiği karar doğrultusunda oluşur. İşlemde kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olup olmaması, işlemin hijyenik bir ortamda yapılıp yapılmadığı ve hekiminbu konudaki deneyimi ve yeterliliği fiyatı belirleyen etkili unsurlardır.

Bilgilerim gizli kalacak mı?

Bilgilerimin üçüncü şahıslarla paylaşılma ihtimali var mı?

Lütfen merkezimizle iletişime geçin ve tedaviniz de dahil olmak üzere tüm bilgileriniz yasal haklarınız kapsamında tamamen gizlidir (RG 01.08.1998.23420). Üçüncü şahıslara hastalığınız ve tedaviniz hakkında bilgi vermeniz mümkün değildir.

Muayenehaneye başvuru nedeniniz ve size ait kaydedilen tüm bilgiler sizin yasal haklarınız kapsamında (TC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01.08.1998 ,23420) tümüyle gizli tutulacaktır. Başka şahıslara hastalığınız, tedaviniz ve şikayetiniz hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.

Kürtaj E-Devlet / E-Nabız Kayıtları

Gizlilik unsurlarından dolayı e-devlet veya e-nabız gibi kanallarda bu uygulamanın geçmesine izin vermiyoruz. Kürtaj yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer husus e-devlet kayıtları oluyor. Bunun üzerine: Gizli kürtaj hizmetimizden faydalanmanız esas alırız.

Telefon
Instagram