TÜRKİYE’DE KÜRTAJ

Türkiye’de kürtaj yasasına göre gebeliğin 10. haftasına kadar sağlık açısından bir tehlike olmadan, istek üzerine gebelik sonlandırılabiliyor. Uzmanlarımız kürtaj için en uygun zamanın 5-8. haftalar arasında olduğunu belirtiyor, çünkü en az risk bu haftalarda görülüyor. Kürtaj erişiminin zorlaştığı ülkelerde, kadınların çok daha tehlikeli yöntemler arayışına girdiği, bunun sonucunun ölüme kadar gittiği rapor edilmiştir.

Türkiye’de de isteğe bağlı kürtaj yasal olsa bile baba adayının onayı olmadan yapılan kürtajlarda yapana ve hizmeti sunana yaptırım uygulanıyor.

Kürtaj tıbbı ile küretajın yasal olmadığı ülkeler vardır, ancak Türkiye’de kürtaj 1983 yılında onaylanan kanun ile, yasal hale gelmiştir.


”600 ₺’den Başlayan Fiyatlarla”

Kesinlikle Bilgi Gizliliğiniz sağlanmaktadır.


Bazı insanlar arasında, kürtaj yerine düşük yaptıran ilaçların kullanımlarından söz edilmektedir. Türkiye’de yasal olarak düşük yaptıran ilaçlar kullanılmamaktadır. Söktürücü olarak da bilinen bu ilaçları kullanmanız tehlikelidir
Türkiye’de ve dünyada her kadının sağlıklı doğum, gebelik ve kürtaj haklarına sahip olabilmesi bir medeniyet unsurudur. Kürtaj her kadının ve kocanın, erkek arkadaşın ve her ailenin hakkıdır. Kadının fiziksel ve /veya ruhsal sağlık durumu gebelik sürecine ve bebeği dünyaya getirmeye müsait olmayabilir.

Yaşam koşulları bir bebeğin tüm fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olmayabilir. Böyle bir durumda çiftlerin bebeği aldırmak yerine, “doğunca bakarız ya da kısmeti ile gelir” aldatmacası ile yaklaşması çok büyük bir bencilliktir. Şüphesiz ki kürtaj kişiler için duygusal yükü ağır bir süreçtir.

Türk Ceza Kanunu onuncu haftadan sonra tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde kürtaj yapan ve yaptıranlar hakkında hapis cezası öngörürken, tecavüz sonucu meydana gelen gebelikler için 20 haftaya kadar kürtaj izni vermektedir. Kürtaj hizmetlerinin devlet hastanelerinde sağlık sigortası tarafından karşılanması öngörülmüş olmakla birlikte son yıllarda devlet hastanelerinde, özellikle isteğe bağlı durumlarda kürtaj hizmetinin giderek daha az verildiği rapor edilmiştir.

Kürtaj için en çok kullanılan son yıllarda vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) vakum yaratarak rahim içerisindeki gebeliği emerek alır.
Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilirsiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikle daha az olmaktadır.

Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.

Kürtaj için  Genellikle uygun zaman 5-7 haftalar arası olup gebelik ilerledikçe işlem zorlaşır. Hem genel anestezi, hem de lokal anestazi yani rahim ağzı uyuşturularak yapılabilir. Ancak kürtaj öncesinde her kadına kan sayımı, kan grubu, pıhtılaşma ile ilgili testler yapılmalıdır. Özellikle kan uyuşmazlığı açısından değerlendirilmeli, eğer kan uyuşmazlığı mevcut ise işlem sonrası koruyucu iğne yapılmalıdır. İşlem yapılacak hastada genital bir enfeksiyon varlığı araştırılmalı, gerekli durumda antibiyotik verilmelidir.
İşlem sonrası genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama yaşanmaz. Adet sancısı benzeri ağrı olabilir. Ve basit ağrı kesiciler kullanılır. Bazen de 15-20 gün kadar devam eden leke tarzı vajinal kanama olabilir. Kürtaj sonrası ilk adet ise işlemden 4-6 hafta sonra olur.
İşlem sonrası 3-4 gün kadar lekelenme tarzında kanamanız olabilir. Kanama ile birlikte ufak pıhtı ya da parçalar da gelebilir. Bu tamamen normal bir durumdur ve hatta biraz kanama, rahim içinde pıhtı kalmaması için faydalıdır. Buna karşılık kanamanın hiç olmaması da anormal bir durum değildir. Bu durumda rahim içinde pıhtı birikebilir. Daha sonra şiddetli ağrılara yol açabilir. Bir anda kan boşalmaları olabilir. Aşırı kanama oluşursa da doktorunuzu haberdar etmelisiniz.

– İşlemden sonra ayakta banyo yapabilirsiniz ancak kanama devam ettiği sürece havuza ve denize girmek sakıncalıdır.
Kürtajdan 30-40 gün sonra normal adet görülür. Bundan sonraki 3-4 ay adet düzensizliği olabilir. Bu nedenle, rahmin kendini toplaması ve menstrüel döngünün yeniden düzene oturması için, 3-4 ay korunmak, yeni bir gebeliği ertelemek isabetli olur.

Kliniğimizde yapılan tüm müdahaleler Hasta Hakları Yönetmeliğine uygun olarak gizli tutulmaktadır.

Bilgilerim gizli kalacak mı?

Bilgilerimin üçüncü şahıslarla paylaşılma ihtimali var mı?

Lütfen merkezimizle iletişime geçin ve tedaviniz de dahil olmak üzere tüm bilgileriniz yasal haklarınız kapsamında tamamen gizlidir (RG 01.08.1998.23420). Üçüncü şahıslara hastalığınız ve tedaviniz hakkında bilgi vermeniz mümkün değildir.

Telefon
Instagram