Hoş Geldiniz.
Bu Tedavi ile ilgili doktor ile görüşmek ister misiniz?
Op.Dr. Nuh GÜMÜŞTEKİN
Vajinoplasti
Vajinal doku ve kasların daha sıkılaştırılması ve fazla dokunun çıkartılması ile daha dar bir vajina girişi ve vajina oluşturma işlemi vajinoplasti olarak adlandırılır.Jinekolojik terminolojide bu işleme kolpoğrafi anteriror ve posteriror olarak isimlendirilmektedir. Yada kısaca kolpoğrafi olarakda terminolojide kullanılabilir. Amacı bozulmuş olan anotomik yapının tekrar düzeltilmesini sağlamaktır. jinekolojik cerrahi eğitimi almış dokuya ve anatomiye hakim branş jineko estetik cerrahi ile uğraşan kadın doğum hekimleri cerrahi eğitimleri sayesinde vajina ve çevre genital dokularda daha derin ve kapsamlı operasyonlarını gerçekleştirmektedirler.
Böylece halk arasında sarkma olarak adlandırılan genital relaksasyon ile birlikte olabilecek idrar kaçırma gibi diğer jinekolojik problemlerin de çözümünü hastalarımıza sunuyoruz. Bu nedenle ek sorun varsa çözebilecek veya tanı koyabilecek ilgili dal hekimi olarak vajinoplasti cerrahisini başarılı olarak uygulamaktayız. Vajinoplasti operasyonları esnasında farklı cerrahi kesme yöntemleri cerahın tercihine bağlı olarak kullanılabilmektedir veya yapılabilmektedir. Vajinoplasti operasyonlarında “lazer”, “radyo frekans”, “elektrokoter” ve “bisturi” cerrahi kesi yapmak amacı ile kullanılmaktadır.
Vajinoplasti, vajinanın daralması ve sıkılaşması amacıyla vajina duvarına yapılan cerrahi işleme verilen isimdir.
Kadının dış genital organlarını oluşturan vajina, labium majörler (dış dudaklar), labium minörler (iç dudaklar) ve klitoris doğal olarak her kadında bulunur ancak şekil ve görünüm açısından farklılıklar göstermektedir veya doğumdan sonra değişimler olabilir.
Normalde doğum yapmamış kadınlarda dış ve iç dudaklar birlikte vajina girişini kaparlar. İç dudaklar (labium minörler) normalde dış dudakların (labium majorler) içerisinde yerleşir ve dışarıdan bakıldığında genellikle görülmez. Ancak bazı kadınlarda iç dudaklar dış dudakların arasından dışarı doğru uzayabilir, sarkabilir, rengi zamanla koyulaşabilir, asimetrik olarak birbirinden farklı büyüklüklerde olabilir. Son yıllarda kadınların vücutlarını ve cinselliklerini keşfetmeleri onlara bir çok faydalar sağlarken, bununla beraber bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir.Dış genital organının görünümünden ötürü kendilerini diğer kadınlarla kıyaslama, cinsel ilişki esnasında utanma ve huzursuzluk kadının aile yaşantısında ve cinsel yaşamında olumsuz etkilenmelere yol açabilir.
Normal doğum esnasında vajina ve çevresindeki doku ve kaslar bebeğin başı ve vücudu sebebiyle esneyip genişlemektedir. Özellikle bebeğin başının çıktığı anda vajen girişinde oluşan küçük yırtıklar nedeniyle vajen girişi genişlemekte, büyük dudaklar vajina girişini kapatamamakta ve vajina girişi ayrık kalmaktadır. Doğum sonrası vajina normale dönse dahi çoğu kez tam olarak doğum öncesi sıkılığına ve darlığına kavuşamamaktadır. Normal doğum sayısı arttıkça bu durum daha da kötüleşebilir.
Vajina normal doğum yapılabilmesi için esneme ve genişleme özelliğine sahiptir. Ancak zorlu doğumlardan sonra vajen yan duvarlarında oluşan derin yırtıklar vajinanın normalden fazla genişlemesine bu bu durumun kalıcı olmasına neden olabilir. Ancak cinsel ilişki esnasında vajina sıkılığı kadın ve erkek cinsel tatmini açısından oldukça önemlidir. İlişki esnasında vajina kasları kullanılarak sağlanan vajina sıkılığı fazla sayıda doğum yapmış veya zorlu doğum sonrası vajina duvarlarında yırtıklar meydana gelmiş kadınlarda mümkün olmamaktadır. Yine vajinanın aşırı genişlediği durumlarda cinsel ilişki sırasında içeriye hava kaçarak gaz çıkarma tarzında sesler oluşabilir ve bu durum cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Kadınlar problemin tam olarak neden kaynaklandığını bilmediklerinden veya paylaşamadıklarından ötürü sorunu çözümsüz sanmaktadır. Günümüzde bu tip problemler konservatif veya cerrahi tedavi ile düzeltilebilmektedir. İşte bu amaçla vajinaya yapılan girişimlere VAJİNOPLASTİ denmektedir.
Tüm dünyada bu ameliyatları kadın doğum uzmanları (jinekolog) ve plastik cerrahlar yapmaktadır. Ancak özellikle vajinoplasti ameliyatı anatomik yapısından ötürü jinekologlar tarafından yapılmalıdır. Vajinanın önünde yer alan mesane (idrar torbası), arkasında yer alan kalın bağırsak ve rektum komşuluğu dolayısıyla gelişebilecek her hangi bir komplikasyon (kanama, delinme..vb) durumunda operasyon en iyi jinekologlar tarafından yönetilebilir veya komplikasyon oranları en aza indirilebilir.
Operasyon lokal veya genel anestezi altında steril koşullarda uygulanır. Operasyon süresi ameliyat yapılacak bölgeye ve yapılacak işleme göre değişir. Genellikle 45 dk- 1,5 saat sürebilir. Operasyon sırasında fazla olan vajinal derinin cerrahi olarak çıkarılması ve altındaki yumuşak doku ve kasların özel sütürler sayesinde desteklenip sıkılaştırılması amaçlanır. Ameliyat sonrası 1-2 saat süreyle kanama kontrolu amacıyla hasta gözlem odasında tutulabilir, genel olarak hastanede kalmayı gerekirmez. İyileşme süresi yapılan işleme göre 10 gün-3 hafta sürebilir. Bu süre zarfında hasta doktorunun verdiği reçeteyi uygulamalı, kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Çok şiddetli ağrı yada sızı olmaz, basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Operasyonda genellikle kendiliğnden eriyebilen dikiş materyalleri kullanıldığından dikişlerin alınmasına gerek duyulmaz. Hasta yaklaşık 4-6 hafta sonra cinsel yaşamına dönebilir.