1- Ülkemizde kürtaj için yasal sınır nedir?

Son adet tarihi ile yapılan hesaplama ile en çok 10. gebelik haftasına kadar kürtaj uygulanabilmektedir. Daha büyük gebelikleri isteğe bağlı sonlandırmak kanunen yasaktır ve yapılmamalıdır.

2- Gebeliğin sonlanması için kürtaj dışında bir yöntem var mıdır?

Ülkemizde ve bir çok ülkede şu anda istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılmasının tek ve geçerli yolu  vakum aspirasyon yöntemiyle kürtaj yapılmasıdır. Bazı  ülkelerde  uygulanan RU-486 isimli düşük ilacı ülkemizde bulunmamaktadır ve kullanım alanı da sınırlıdır.

3- Kürtaj olmak gebe kalmamı engeller mi?

Doğru şekilde ve  tecrübeli kişilerce gereği gibi yapılan gebelik sonlandırmalarında böyle bir tehlike söz konusu değildir. Günümüzde hijyenik bir ortamda ve uygun teknikle tecrübeli hekimlerce yapılan kürtajlarda ilk gebelik de olsa işlem sonrası komplikasyon oluşma olasılığı hemen hemen yok denecek kadar azdır. Sorunsuz yapılan “vakum aspirasyon yöntemi”yle uygulanan bir kürtaj sonraki gebelikler üzerinde olumsuz bir etki yaratma olasılığı sanılandan da  düşüktür.

4- Bekarların kürtaj olması nasıl olur?

Evli olmayan ve 18 yaşının üzerinde olan kadınlar sadece kendi imzaları ve onayları ile kürtaj olabilirler.Resmi olarak evli olan kadınların eşlerinin de onayı gerekir.

5- Sık kürtaj riskli midir? 

Vakum aspirasyon yöntemiyle uygun  sterilite kurallarına uyulduğu takdirde ard arda yada birden fazla sayıda kürtaj olmanın doğurganlık üzerine anlamlı olumsuz etkisi yoktur.

6- Bakirelerde kürtaj sırasında kızlık zarına zarar vermeden kürtaj yapmak mümkün müdür?

Bizlere bazen bakire kadınlar kürtaj işlemi için başvurabilmektedirler. Unutmamak gerekir tam bir cinsel ilişki olmadan da “sürtünme yulu” ile  de gebelik oluşabilmektedir. Ancak kurataj sırasında vajinaya spekulum veya valv adlı alet konulduğu için her zaman kızlık zarı sağlam olarak korunmayabilir. Sadece esnek, ilişkiye uygun kızlık zarı tipleri zarar görmeyebilir.Bunu önceden anlamak ve bu konuda bir garanti vermek  mümkün değildir.

7- Tıbbi olarak önce kürtaj yapıldığının anlaşılması mümkün müdür? 

Kürtajdan hemen önce işleme izin verildiğini gösteren bir matbu form imzalatılmaktadır. Bu form kesinlikle  gizli kalır, saklanır  ve bu bilgiye hasta rızası olmadan kimse ulaşamaz. Ortalama kürtajdan 4-6 hafta sonra yapılan  jinekolojik bir muayenede  kürtaj işleminin yarattığı etkiler tümüyle silinmiş durumdadır ve belli olmaz. Kimse  (eğer kürtaj sırasında rahim ağzınızda bir yırtık-travma olmamış ise) sizin daha önceden böyle bir gebelik sonlandırma operasyonu geçirdiğinizi anlayamaz.

8- Kürtaj sonrası  ilk adet ne zaman görülür?

Kürtajdan sonraki özellikle 3.-5. günler arasında görülen kanamalar adet kanaması değildir ve kürtajda rahim içinde kalan kan pıhtıların kendinden dışarı atılmasıdır ve bu tip kanamalar “kürtaj sonrası kanama” olup normaldir. İlk adet kanaması ortalama olarak istenmeyen gebelik sonlandırma tarihinden sonraki 4-6  hafta içinde görülür.Eğer beklenen günde adet görülmez ise mutlaka jinekolojik değerlendirme gerekir. Eğer adet gecikmesine sebep olan şey gebeliğin devamı veya rahim içerisinde oluşan Asherman Sendromu (rahim içersin de yoğun yapışıklıklar ) gibi bir problem değil ise  basit ve olağan bir gecikme olarak değerlendirilip ilaçlar kullanılarak adet görülmesi sağlanır.

9- Kürtaj için en uygun hafta nedir?

Son adet tarihinin ilk gününe göre 5 haftadan önce gebelik sonlandırılması için başvurulduğunda gebeliğin biraz daha büyümesi için beklemek gerekebilir, çünkü gebelik kesesi çok küçük olabileceği için kürtaj sırasında alınmayabilir. Zaten mutlaka kürtaj öncesi jinekolog tarafından ultrason ile gebelik kesesi görülüp kürtaj bu şartla yapılmalıdır. İstenmeyen hamilelik durumunda kürtaj için en uygun haftalar 5. 6. ve 7. gebelik haftaları dır. 8.-10. gebelik haftaları arası kürtajlar mutlaka  bu konuda  deneyimli jinekologlar tarafından yapılmalıdır.

10- Kürtaj uygulaması sonrasında işime ne kadar sonra dönebilirim?

Kürtaj sonrası  genellikle ertesi gün hasta işine rahatlıkla dönebilir. İşlemi yapan hekim zaten duruma göre sizi yönlendirecektir.

11- Kürtaj sonrası gebelikten korunma nasıl ve ne zaman?

Bazı merkezler kürtaj ile  aynı anda spiral takılmaktadır fakat bu genellikle ağrı ve kanam gibi sorunlara yol açabilmektedir. En doğrusu kürtaj sonrası görülen ilk adette takılmasıdır, yine de karar doktora aittir. Doğum kontrol hapı uygulaması ise istenmeyen gebelik sonlandırılmasını takiben  görülen ilk adet kanamasında kişiye uygun hapın doktorunun önerisiyle başlanması ile olmalıdır.

12- Kürtaj fiyatları için belirleyici nedir?

Kürtaj fiyatları için  belirleyici  en temel etken, müdahalenin yapıldığı merkezin kendi  fiyatlandırma politikasıdır. Kürtaj  esnasında bir kez kullanılıp atılan özel kanüller kullanılmaktadır. Fiyat için diğer etkenler ise küretajda tercih edilen anestezi şekli (lokal veya genel) ve işlemi  uygulayan doktorun fiyat politikasıdır.

13- Kürtajda “parça kalması” ne demektir?

Bazı durumlarda özellikle de 8 haftadan büyük gebelik haftalarında uygulanan kürtaj işleminde parça yani plasentaya ait kısımlar kalabilir ve hastada devam eden fazla kanamalara sebep olabilir. Böyle bir durumun olmaması için en doğrusu kürtajdan hemen sonra vajina ultrasonografi ile rahim içinin kontrol edilmesidir. Kürtaj sonraki günlerde şikayetler sonrası parça kaldığından muayene ile  emin olunduğu  durumlarda ise genellikle yapılan işlem bu parçaları temizlemek için daha kısa da olsa ikinci bir kürtaj yapılmasıdır.

Telefon
Instagram